De 12 bedste æteriske olier til håret og hvorfor

”Hår er bare hår”

Hvis jeg havde en krone for hver gang jeg har hørt; ”det er bare hår!” – ja gæt selv. Nej hår er ikke bare hår! Hår har faktisk en stor betydning for hvordan vi identificere os selv. Det er også grunden til at under 2. Verdenskrig, klippede nazisterne håret af jøderne i koncentrationslejrene, simpelthen for at skille sig af med den enkeltes identitet.

Der er en grund til at håret har en stor betydning i forskellige kulturer og i historien. Lad os hylde mangfoldigheden. Dit hår er smukt uanset om du har krøller eller ej, om det er mørkt eller lyst, tyndt eller tykt, så længe vi passer på det!  Vi skal ikke skamme os over at gå op i vores hår – håret har en stor betydning for vores udseende og ligesom vi går op i vores hud, er det helt normalt også at vil have en smuk hårpragt.

Så! Når det er sagt, så lad os komme i gang med, hvilke æteriske olier du kan bruge for at booste og pleje dit hår. Der er olier mod skæl, olier mod tørt og skadet hår, olier der hjælper med hårvækst og olier der hjælper med glans og fugt.

Denne liste bliver opremset i vilkårlig rækkefølge, da der ikke er nogen olie der er bedst. Listen skal bruges til at finde den rette olie til dit eget hår. 

Lavendelolie – til øget hårvækst

Jeg vil vove at påstå at Lavendelolien er en af de mest brugte, velkendte og elsket æteriske olier, og med god grund. Denne velduftende olie har så mange fantastiske egenskaber og nogle af dem er heldigvis til håret! Lavendel er kendt for sin afslappende effekt.

Dette kan også bruges i hårbunden og kan på denne måde bidrage til at fremme hårvæksten og øge antallet af aktive hårsække. Udover hvad olien kan bidrage med i hovedbunden og skønne duft til håret, så er en af de største faktorer til hårtab stress.

Ved at bruges Lavendelolie som aromaterapi kan du hjælpe din krop og dit sind. Skab et stressfrit miljø og kom af med alt det dårlige stress i din krop – dermed mindske eksempelvis hårtab.

Se den økologiske Lavendelolie her

Geraniumolie – til tør hovedbund og mod skæl

Geraniumolien har en stærk, sød og rosenblomster aroma. Den blomsterduftende olie er god til at komme i shampoo og hårkur mod tørt hår. Geraniumolien vi også afhjælpe problemer med tørre hovedbunde med tendens til skæl.

Med sin evne til at afhjælpe lidelser i hovedbunden som skæl, har olien også en fantastisk virkning mod irritation og eliminerer kløe. Som en lille bonus så bekæmper Geraniumolien tidlig grå hår.

Du kan tilføje nogle dråber Geraniumolie i din shampoo og hårkur og sørge for at massere det godt ned i hovedbunden når du vasker hår, for at bekæmpe skæl. Brug et forhold der hedder 5 dråber 

Geraniumolie mod en portion shampoo, balsam eller anden form for hårvaskemiddel.

Se den økologiske Geraniumolie her

Timianolie – øget hårvækst og bekæmpelse af hårtab

Ja du kender nok timian men måske mest fra køkkenskabet og til madlavning. Timianolien er en meget stærk olie, som man bør være lidt mere varsom med end mange af de andre æteriske olier.

Faktisk vil jeg anbefale at, hvis du kaster dig ud i bruge Timianolie i hårpleje, så benyt omkring 2 dråber til 2 spsk. bæreolie. Timianolie er god mod hårtab og især til mænd som lider af Alopecia (pletskaldethed). Det som olien gør, er at den går ind og stimulere hovedbunden og på denne måde kan olien hjælpe med hårvækst og aktivt afhjælpe hårtab.

Som nævnt tidligere er Timianolien meget stærk og jeg vil derfor appellere til at lave en blanding med olieblanding i en flaske. På denne måde er det nemmere at styre forholdende mellem æterisk olie og bæreolie.

Se den økologiske Timianolie her

Pebermynteolie – til øget hårvækst, solskoldning og olieret hår

Kan du forstille dig, hvordan denne her skønne Pebermynteolie vil føles i hovedbunden? En kold og prikkende fornemmelse. Det er sådan det vil føles mens Pebermynteolien gør sit arbejde med at øge blodcirkulationen i hovedbunden. Når blodcirkulationen bliver stimuleret i hovedbunden, kan det hjælpe med at sætte gang i hårvæksten, når dit hår allerede er i vækstfasen.

Udover at sætte fut i hårvæksten er Pebermynteolien fantastisk til dig med olieret hår. Dette gør den ved at kontrollere PH værdien i hovedbunden. Den kolde fornemmelse som Pebermynteolien giver gør, at den også er fantastisk at bruge, hvis du har været så uheldig at blive solskoldet i hovedbunden.

Husk altid at blande Pebermynteolien med enten bæreolie eller i produkter som f.eks. shampoo.

Se den økologiske Pebermynteolie her

Rosmarinolie – til tykkere hår og øget hårvækst

Endnu en klassiker fra madlavningsverdenen! Jeg tror Rosmarin duften er en af de dufte der kan sprede vandene. Jeg personligt elsker duften, men jeg forstår godt at den kan blive noget stærk.

Rosmarinolie har nogle fantastiske resultater indenfor hårvækst. Faktisk blev Rosmarinolie meget kendt på det sociale medie TikTok. Her viser unge piger, deres flotte resultater, ved brug af Rosmarinolie, hårspray med infunderet vand med rosmarin i.

Hvis du har mistet tykkelsen på dit hår af eksempelvis stress, hormonforstyrrelser eller sygdom så kan Rosmarinolie hjælpe dig med at sætte skub i væksten, så du kan få din tykkelse tilbage i håret. Det skal dog siges at, hvis du genetisk ikke kan få tykt hår, så kan denne olie desværre ikke hjælpe dig til at opnå resultater.

Bland nogle dråber Rosmarinolie i din ynglings hårolie og massere det godt ind i håret og hovedbunden. Lad det sidde i mindst 10 minutter, inden du vasker det ud af håret.

Se den økologiske Rosmarinolie her

Kamilleolie – til at berolige og blødgøre

Måske kender du bedst kamille fra kamillete? Olien har samme effekt som kamillete, nemlig at virke beroligende. Kamilleolie er en rigtig god olie til at bekæmpe ødelagt hår forsaget af solen og dens skadelige UV stråler.

Grundet den beroligende effekt som kamille er så kendt for, er olien også rigtig god til at berolige en irriteret hovedbund efter eksempelvis solskoldning.

Olien er fantastisk til at holde dit hår fugtet og hjælper med at gøre dit hår blødt og glat. Eftersom Kamilleolie er så god til at fugte håret, kan olien også bruges til folk der lider af skæl i hovedbunden eller andre lidelser i hovedbunden så som; kløende hovedbund, dermatitis, psoriasis og andre hudproblemer der kan forekomme i hovedbunden.

Se den økologiske Kamilleolie her

Citrongræsolie – Som hverdagsbekæmper af skæl

Duften af denne forfriskende olie, gør at det ikke gør noget at skulle bruge den hver dag. Citrongræsolie er en fantastisk bekæmper af skæl og den giver gode resultater, hvis den bruges sammen med din shampoo hver gang du vasker hår.

Faktisk er der allerede set resultater efter en uge, ved at vaske sit hår med en shampoo tilført citrongræsolie.

Tilfør 5 dråber citrongræsolie til en portion shampoo og massere det godt ind i hovedbunden, inden du vasker det ud af håret. På denne måde kan olien nå at give en indvirkning på den skællet hud i hårbunden.

Derudover hjælper Citrongræsolien hovedbunden med at give stærkere hårsække, kontrollér hårtab og giver en flot glans og duft til håret.

Se den økologiske Citrongræsolie her

Ylang Ylang olie – til tørt, skørt og skadet hår

Hvis du lider af olieret hår, burde du nok hoppe denne olie over. Ylang Ylang er en eksotisk, blomster duftende olie og er en af de mest eftertragtede aromaer.

Denne tropiske blomster olie er fantastisk til dem med tør hovedbund, eftersom den kan stimulere sebum produktionen. Sebum er den naturlige olie, vores hud laver. Hvis du lider af for lidt produktion af sebum, vil du opleve meget tør hud. Dette kan Ylang Ylang olien hjælpe med at lave om på. Når du lider af for lidt sebum i hovedbunden, vil du ofte kunne se at dit hår er tørt og svækket. Derfor vil dit hår også have tendens til at knække og smalte.

Hvis du ønsker at lave en effektiv kur mod tørt, skørt og skadet hår og hårbund kan du blande 2 spsk. af din ynglings bæreolie til håret. Det kan eksempelvis være Arganolie. Varm olien op, tilfør 5 dråber Ylang Ylang olie og massere det godt ned i hovedbunden og håret. Tag et varmt håndklæde og fold det om håret. Lad det sidde og virke i mindst 30 minutter, før du vasker olien ud af håret. For at se en effekt bør dette repeteres 1-2 gange ugentligt. 

Se den økologiske Ylang Ylang olie her

Cedertræsolie – til øget hårvækst

Cedertræsolien er kendt for sin evne til at øge blodcirkulationen i hovedbunden. Når blodcirkulationen øges, bliver hårvæksten støttet og hårsækkene bliver stærkere. Derfor vil man også opleve af man ikke mister nær så meget hår.

Cedertræsolie er også god til at balancere olieproduktionen i hovedbunden og kan derfor hjælpe med at lave et mere vækst-venligt miljø.

For at lave en effektiv hårbehandling, kan du blande 2 spsk. bæreolie. Det kan eksempelvis være Arganolie, Mandelolie eller Kokosolie. Tilfør nogle dråber Cedertræsolie og massere godt ind i hovedbunden og lad det sidde i mindst 10 minutter, før du vasker det ud af håret igen.

Se den økologiske Cedertræsolie her

Salvieolie – Øget hårvækst og mod skæl samt irriteret hovedbund

Salvieolien har en krydret, skarp og meget kraftig urteduft.

Salvieolie er meget fugtgivende og har plejende egenskaber. Derfor er olien god til at lindre irritation og forhindre skæl.

Grunden til at Salvieolie er god til at øge hårvæksten er, at den indeholder det samme stof; linalulacetat som der også findes i lavendelolie. Salvieolie kan forbedre styrken i håret og derfor gøre håret svære at knække.

Du kan tilføre 3 dråber salvieolie til din balsam eller conditioner og skyl det ud som normalt.

Du kan også lave en ugentlig olieblanding med en bæreolie af eget valg og tilføre nogle få dråber salvieolie.

Massere det godt ind i hovedbunden og lad det virke i 10 minutter inden du vasker det ud af håret.

Se den økologiske Salvieolie her

 

Jasminolie – til glat og skinnende hår, mod hårbrud

Jasminolien er et ekstrakt af Jasminblomster. Blomsterne har en sød og intens eksotisk duft. Jasminolie er meget beroligende og også en af de mest velkendte funktioner ved Jasmin.

I hårprodukter bruges Jasminolie til at berolige irriteret hovedbund, men du skal være forsigtig med mængden, eftersom olien er meget intens og kraftig.

Jasminolie er meget fugtgivende og forhindre derfor hårbrud. Derudover er jasminolie let og i stand til at trænge hurtigt ind i hårstrået.

Olien bevarer også din naturlige fugt og elasticitet i håret. Hvis du ønsker at lave en lækker fugtgivende olieblanding – Pre shampoo, kan du blande Kokosolie, Arganolie, Jojobaolie og tilføre nogle dråber E-vitamin olie og Jasminolie.

Inddel håret i sektioner og massere olien godt ned i hovedbunden, samt i hårstråene. Lad det sidde i mindst 30 minutter eller natten over for at se resultater.

Se den økologiske Jasminolie her

Morgenfrueolie – mod tørt hår

Morgenfrueolie har er en mild, urteagtig, varm duft. Olien er mest kendt for at berolige irriteret hovedbund, hjælpe mod skæl og styrke håret.

Derudover er Morgenfrueolie god til at holde på fugten i håret og dermed fremme hårvækst. Morgenfrue ekstraktet er fyldt med adskillige B-vitaminer, vitale mineraler og antioxidanter, som er med til at fremme tykt hår. Med oliens re-generende egenskaber hjælper olien, hårsækkene med at vokse og styrke håret.

Antioxidanterne hjælper med at beskytte håret og hovedbunden mod miljøpåvirkninger.

Massering af hovedbunden med en blanding af bæreolie og Morgenfrueolie kan hjælpe med at stimulerer hårrødderne og hårsækkene og dermed sikrer at du får væksten af robuste, tætte og silkebløde lokker tilbage.

Se den økologiske Morgenfrueolie her

Jeg håber at du finder denne liste af fantastiske olier til forskellige hårtyper brugbar og at du får dit drømme hår tilbage.