Deklarationspligtige Parfumestoffer i Æteriske Olier

Deklarationspligtige Parfumestoffer i Æteriske Olier

Alle æteriske olier indeholder helt naturligt en eller flere parfumestoffer eller dufte, sammensætningen af disse parfumestoffer er det der får den æteriske olie til at dufte så dejligt som de gør. De er også disse stoffer du kan dufte når du dufter til en blomst. Parfumestofferne i æteriske olier er altså ikke tilsat, men findes naturligt i olien og udgør en væsentlig del af olien.

Disse parfumestoffer har kemikere lært at lave kemisk så man får de samme dufte frem som eksisterer i de æteriske olier. Disse kemisk fremstillede parfumestoffer minder utroligt meget om de dufte som er i æteriske olier, dog mangler disse dufte de ingredienser som gør at de æteriske olier har gode egenskaber, de er altså kun duftene man kopierer og ikke de andre gode egenskaber som findes i æteriske olier.

De kemisk producerede dufte bruger i store mængder i alt som f.eks. sæbe, vaskemiddel, skyllemiddel, opvaskemiddel, deodorant, tandpasta, parfume, kosmetik, rengøringsmiddel, luftfriskere, stearinlys, hygiejnebind, legetøj, industrielle produkter som maling og olie, tobaksvarer og e-cigaretter, ja selv i fødevarer bruges de ofte. De kaldes ofte for ”Aroma” når de bruges.

Overforbrug af de kemiske parfumestoffer har ført til at mange mennesker udvikler allergi for disse stoffer. Og da disse parfumestoffer også findes naturligt i æteriske olier, så kan nogle af olierne udgøre et problem for disse personer med allergier.

Normalt er man allergisk over for nogle enkelte af de forskellige parfumestoffer, men nogle af de værst ramte kan være allergiske overfor næsten alle af de.

EU har lavet en liste med de stoffer som de mange er allergiske overfor. Når et produkt indeholder et af de parfumestoffer som står på listen, er det lovpligtigt at angive det i varedeklarationen. Se link til listen nederst på siden.

Når du laver et produkt som indeholder et af disse parfumestoffer som du sælger, er du altså forpligtet til at oplyse hvis et eller flere af de parfumestoffer er at finde i dit produkt. Deklarationsgrænsen 0,01 % for rinse-off og 0,001 % for leave-on, er du usikker på om du er over eller under grænsen, så er det bedre at angive parfumestofferne for at være på den sikre side.

Laver du produkter som du giver til venner og familie, så er det ikke lovpligtigt at oplyse om parfumestoffer, men det er stadig en meget god ide at gøre det.

Du kan finde listen med de Deklarationspligtige Parfumestoffer hos Miljøstyrelsen som har den opdaterede liste: Allergene liste - Miljøstyrelsen

På Europa Kommissionens videnskabelige komites hjemmeside finder du hele listen samt grundlag ( på engelsk ): Europa Kommissionens videnskabelige komite

Miljøstyrelsen (pdf) - "Notat vedrørende deklaration af parfumestoffer i kosmetiske produkter, samt anprisning af fravær af parfumestoffer i kosmetiske produkter."


Relaterede artikler

Smelt dit eget naturlige bivoks duftlys
Smelt dit eget naturlige bivoks duftlys
Bivokslys med herlige dufte I sidste uge tilføjede vi en opskrift, hvor vi viste jer, hvordan man smelter sine egne l...
Læs mere
De 12 bedste æteriske olier til håret og hvorfor
De 12 bedste æteriske olier til håret og hvorfor
”Hår er bare hår” Hvis jeg havde en krone for hver gang jeg har hørt; ”det er bare hår!” – ja gæt selv. Nej hår er ik...
Læs mere
Hvad er en Diffuser og hvordan virker den?
Hvad er en Diffuser og hvordan virker den?
Hvad er en diffuser og hvordan bruger du den? En diffuser er en enhed, der bruges til at sprede æteriske olier i luft...
Læs mere