Jeg fik for nyligt et spørgsmål om hvordan man kunne se om en olie er dårlig, og det fik mig til at skrive dette indlæg.
Olier, faste såvel som flydende, holder ikke evigt, de kan blive dårlige og miste deres effekt, smag eller farve. En olie der bliver dårlig bliver ikke nødvendigvis skadelig, men kan miste de egenskaber som vi går efter i et kosmetisk produkt, ændre konsistensen og farve, eller er det en spiseolie kan den få maden til at smage helt anderledes og helt ødelægge din ret. Denne artikel omfatter dog ikke æteriske olier.
Tegn på at olien er blevet dårlig
Her er beskrevet nogle af de ting der kan ske når olien bliver dårlig:
- Olien ændrer markant farve, enten bliver lysere eller mørkere
- Olien starter med at have nyt eller mere bundfald end normalt
- Olien går fra at være klar til at blive grumset
- Olien får klumper lidt ligesom når mælk bliver dårligt
- Oliens duft ændrer sig, duften kan enten blive mere sur eller mere sød
- Smagen ændrer sig
- Mug ovenpå olien
Oplever du en af de ovenstående kan det være tegn på at din olie er blevet dårlig, men det er ikke nødvendigvis altid tilfældet, nogle olier kan forandre sig naturligt med alderen, er du i tvivl om olien er dårlig, så hellere vær på den sikre side og skift olien ud. Oplever du derimod flere af de ovenstående på en gang, så er der stor sandsynlighed at olien er blevet dårlig og olien bør skiftes ud med en frisk.
Genbrug den dårlige olie
Selvom din olie er blevet dårlig kan du stadig bruge den til andre formål som f.eks.:
- Som lampeolie – de fleste olier er særdeles gode til levende lys
- Møbel polering – mange møbler af træ har godt af at få olier
- Læder vedligeholdelse – Læder bliver blødgjort af olier
- Fjerne maling fra dine fingre – ofte nemmere at få maling af fingrene når du bruger olier
- Som smøremiddel – hængsler, cykelkæder osv. kan smøres med olier
- Til at lave sæbe – laver du selv sæber kan du med fordel bruge en dårlig olie
Forlæng levetiden på dine olier
Du kan forlænge levetiden på dine olier hvis du opbevares dem rigtigt, dette gælder alle olier, faste og flydende, spiselige og ikke spiselige. Her er nogle tips til hvordan du kan forlænge levetiden.
- Temperatur: lavt er godt, højt dårligt, for lavt dårligt – opbevar dine olier ved stuetemperatur eller køligere, jo køligere jo bedre, dog skal du undgå frost. Og undgå at opbevare olier i nærheden af varmekilder som f.eks. komfur og ovn.
- Sol og lys ikke så godt – lys er ikke godt for olier, så opbevar dem et mørkt sted, som f.eks. et skab.
- Lufttæt beholder – opbevar dine olier i en lufttæt beholder for at øge levetiden.
- Undgå fugt og vand – fugt og vand i olier giver grobund for bakterier.
- Har du købt stor mængde kan du med fordel fordele dem i flere mindre beholdere og opbevare de beholdere med olie du ikke bruger mørkt og køligt.