Sådan laver du nemt selv bee’s wraps

Sådan laver du nemt selv bee’s wraps

Bees wraps – sådan kan du selv lave dem

Det er meget nemt at lave dine egne Bee’s Wraps, også kaldet Voksklæder, Bivokslærreder, Bee Wax Wrap, Biwraps, Bivoks Wrap og nok mange andre navne, og når du selv laver dem, så får du dem i de størrelser der passer lige til dit behov.

Og hvad er så bee’s Wraps er der måske nogen der spørger? Det er et mere naturligt madindpaknings alternativ til f.eks. folie og stanniol. De mest simple bee’s Wraps er lavet af bomuldsstof som behandles med bivoks. Bee’s wraps kan bruges igen og igen og de er ikke til skade for hverken mennesker eller naturen. Bee’s Wraps er bæredygtige og kan komposteres når de er slidte og ikke længere kan bruges.

Der er flere måder at lave Bee’s wraps på, vores favorit er en version hvor de er let klæbende så de kan lukke tæt om f.eks. en skål eller kan pakkes sammen om frokost maderne uden brug af elastikker.

Ingredienser

For at lave dine egne Bee’s Wraps der er let klæbende skal du bruge følgende, denne opskrift er baseret på en tynd bomuldsklud på 20×20 cm. Ved større eller mindre klud skal du selv tilpasse opskrifter:

 • Et stykke klud af 100% bomuld, økologisk er selvfølgelig bedst, klip så kluden er 20 x 20 cm.
 • 2 teskefulde Bivoks spåner (ca. 6 gram) Vil du lave en vegansk udgave kan du anvende Carnaubavoks i stedet for bivoks
 • ½ til en hel teskefuld Jojoba Olie, Jojoba Olien gør at wrappen bliver mere bøjelig og har antibakterielle egenskaber. Du kan også bruge kokosolie der er næstbedst hvad angår antibakterielle egenskaber.
 • 1-2 teskefulde knust ren harpiks fra fyrretræer (ca. 3-6 gram), kan udelades, men harpiksen giver wrappen sin klæbende effekt. Sørg for at bruge fyrretræsharpiks og ikke kunstig harpiks som ofte bruges i sport og maling. Alt efter hvor tykt stoffet skal du bruge mellem 1-2 teskefulde harpiks, test et par klude for at finde den bedste mængde for dig.

Du kan udelade harpiks hvis du ikke ønsker en klæbende effekt.

Redskaber

Desuden skal du bruge følgende værktøj/redskaber:

 • Rivejern til at lave bivoks spåner, en kniv kan også bruges.
 • Pensel, maler pensel eller lignende. Penslen kan efterfølgende kun bruges til at lave bee’s wraps med, så lad være med at bruge din ynglings pensel.
 • En tang eller lignende så du kan tage wrappen ud af ovnen.
 • Bagepapir
 • Ovn og ovnens bradepande

Sådan gør du

1. Start med at tænde ovnen og stil temperaturen til 150 grader.

2. Riv bivoksen på rivejernet så du får spåner, gør det over et stykke bagepapir da bivoks har en tendens til at klistre på bordet.

 

3. Læg kluden ovenpå et stykke bagepapir i bradepanden og spred bivoks, harpiks og Jojoba Olien ud over kluden, fordel det så godt som muligt. Sæt bradepanden i ovnen og varm kluden i ca. 5-10 minutter.

 

4. Når alle ingredienserne er smeltet, så brug penslen til at sikre at hele kluden er gennemvædet, især hjørnerne skal tjekkes, du kan eventuelt tilføje lidt flere bivoks spåner hvis det er nødvendigt.

5. Efter kluden har været i ovnen i godt 10 minutter i alt tages kluden ud og med en tang eller pincet og svinges let i luften indtil den er kølig nok til at røre ved.

6. Din Bee’s Wrap er færdig, det er ikke nødvendigt at vaske den, den kan tages i brug med det samme.

Bee’s Wrappen kan vaskes i hånden i koldt eller lunkent vand. Vaskes den i vaskemaskinen holder den ikke i ret lang tid.

Du kan selv eksperimentere med forskellig størrelse og tykkelse på kludene og tilpasse opskriften så den passer til dig. Men før du går i gang med at lave mange på en gang, så sørg for at teste med en enkelt ad gangen så du ved om opskriften passer til dit stof.

Få fat i ingredienserne

Her på hedenhus.dk kan du købe Bivoks (88 gram) eller Carnaubavoks (100 gram)Jojoba Olie (30 ml.) og Harpiks (50 gram)

Andre måder at lave beeswraps på

1) Du kan stryge dine beeswraps i stedet for at bruge ovnen. Brug bagepapir som underlag, læg klæde og tilføj ingredienserne som nævnt i denne opskrift, læg derefter et nyt stykke bagepapir ovenpå klædet med ingredienser og stryg det med et varmt strygejern til det hele er smeltet og dækket.

2) Skal du lave et større antal, så smelt alle ingredienserne i en brugt gryde/kasserolle af rustfrit stål, dyp derefter dine klæder direkte i gryden og lad det tørre på et stykke bagepapir.


48 kommentarer


 • Tina

  Stof stykkerne kan opbevares i tomme køkkenruller. Skriv på rullen hvor store stykkerne er. De er fantastiske at opbevare wraps i.


 • Lotte

  Hej, jeg har lige 2 spørgsmål.

  jeg ved ikke hvor fejlen ligger men jeg har problemer med at få smeltet/opløst mit harpiks i voksen . Jeg bruger grydemetoden og harpiksen vil ikke smelte helt, det bliver ved med at være karamelagtigt og klistre både på rørepinden og grydens bund og sider. Er der nogle gode råd til at få harpiksen opløst helt .? ( jeg bruger kun harpiksen fra jer af) De wraps jeg har lavet hidtil begynder efter nogle mdr. brug at smuldre i overfladen kender du årsagen til det? Er det for lidt harpiks, for meget eller for hårdt opvarmet voks eller…

  jeg har lige bestilt mere harpiks hos jer så jeg håber at du kan hjælpe mig, så det kan lykkes også for mig, det ser så nemt ud men det driller mig meget.


 • Helle

  Hej. Vil selv igang med at lave disse beewraps. Men er i tvivl om hvilken mængde ingredienser jeg skal indkøbe? I skriver fx der skal bruges 1-2 tsk harpiks. Hvor mange gram er det? Kan se jeres mindste poser er på 50 gram. Prøver bare at regne ud hvor hurtigt harpiks posen er opbrugt. Og det samme med revet bivoks. Hvor mange gram svarer den mængde til ca? Og kan jeg beige gamle lagner til formålet? De er nemlig ikke så tykke. Går ud fra at en gammel t shirt ikke dur, da der vel er lidt stræk i den? På forhånd tak for svar. Mvh. Helle


 • Camilla

  Hej :-) Har du måske en god ide til opbevaring af Bees wrap når det ikke er i brug? Er det smart at lægge det på køl evt? Tænker bare at det fedter skuffe/skab ind, hvis det bare ligger uindpakket? Eller hvad? Mvh. Camilla.


 • Dan

  Hej Anne, ja du kan sagtens undlade at bruge harpiks, de klæber bare ikke så godt, men der kan du bruge elastik eller snor i stedet for. Mvh. Dan


 • Anne

  Vil det fungere, hvis man undlader harpiks? Eller kan harpiks erstattes af noget andet? Jeg har en søn, der er allergisk overfor det :-)


 • Rita Bak Thorup

  Hej Hej Er jojoba ok i berøring med mad ? er det ikke kun til “udvortes” brug ? Fantastisk ide , jeg har lige købt mine første, glæder mig til selv at lave det. Tak tak Hilsen Rita


 • Kathrine

  Hvor meget carnaubavoks (gram) ville man skulle bruge, I den veganske version


 • Inge

  Hvordan opbevarer I jeres wraps? Klistrer de sammen? Mvh. Inge


 • Mette solkær

  Med hensyn til opbevaring, tænker jeg at man kan rulle sine wrap ind i et stykke ubearbejdet lærred…så fedter det ikke i skuffen og bliver heller ikke ‘støvet’.


 • Dan

  Hej Julie, stoffet bliver gennemvædet, så der er ingen forskel på siderne.


 • Julie

  Hvilken side vender man nedad mod maden? Den med voksblandingen på? Eller bliver stoffet ligesom gennemvædet, så der ikke er forskel på siderne?


 • Karen Øhlers

  Vi har vores wraps i rullede stænger i et et gammeldags syltetøjsglas


 • Merete Nielsen

  Hvordan anbefales i opbevaring


 • Janni

  Uhh hvis du prøver må du gerne give erfaring videre. mvh Janni


 • Ane

  Hvor er det dog en fin idé, det vil jeg straks gå i gang med at fremstille. Måske kan sheasmør eller kokosolie erstatte jojobaen.


 • Dan

  Hej Suzanne, jo det kan du sagtens. Mvh. Dan – hedenhus.dk


 • Suzanne

  Kan man ikke bruge Jeres bivoksgranulat i stedet for at skulle rive fra en blok? Det vil da være en del nemmere. Mvh Suzanne


 • Dan

  Hej Mette, jeg har ingen erfaring med at smelte over vandbad. Den hurtigste måde er at smelte det i gryde på kogeplade. Mvh. Dan


 • Mette

  Hej Jeg har lavet en lidt større mængde eks med 200 g bivoks, 80 g harpiks og 40 g Jojobaolie. Jeg har det i en gryde over vandbad Jeg synes det tager flere timer at få smeltet harpiks 🤔 Har du erfaring med det og er der en hurtigere måde at gøre det på? Mvh Mette


 • Dan

  Hej Kirsten, I følge vores erfaring så skal der harpiks til for at det binder, uden harpiks skal du bruge en snor eller elastik for at lukke til. Du skal kun udelade harpiksen hvis du ikke vil have det til at binde. Og nej bivoks kan ikke blive for gammelt, men det kan blive dårligt hvis det udsættes for meget varme og fugt over en meget lang periode, eller kommer i kontakt med kemikalier. Mvh. Dan – hedenhus.dk


 • Kirsten

  Hej. Kan du fortælle mig hvad jeg gør forkert , når jeg laver Bee wraps. Jeg har læst,at man ikke behøver harpiks, det har jeg købt,men kan man bruge for lidt? Kan bivoksen være for gammel? Problemet er, at der ikke vil binde hverken når jeg laver pakker eller på en skål. Jeg bruger strygemetoden. Venlig hilsen Kirsten Margrethe Pedersen


 • Dan

  Hvilken metode bruger du? Ovn, strygning eller gryde?


 • Neringa

  Jeg har eksperimenteret med at lave mine egne beewraps, men oplever, at harpiks laver grimme gule mærker på stoffet. Hvordan ungår jeg det?


 • Dan

  Hej Line, du kan sagtens bruge gammelt sengelinned. Tjek at der ikke er huller, kog stoffet i 5-10 minutter, skyl det grundigt og lad det tørre helt før du bruger det. Mvh. Dan – hedenhus.dk


Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.