10 forskellige måder at bruge æterisk citronolie på

Som lugt fjerner

Jeg tror de fleste kender følelsen af, at der er en eller anden sær eller ubehagelig lugt i sit hjem.. Hvor kommer det fra? Er det fra kloakken på badeværelset? Skraldespanden? Uanset om du ønsker at dække over eller være på forkant med lugtgener, så er citronolie en sikker vinder! Du skal blot tage lidt vat og dryppe nogle enkle dråber citronolie på. Derefter kan du eksempelvis, komme vattet ned i skraldespanden på badeværelset og dermed kommer der en skøn duft af citron når skraldespanden benyttes. 

10 forskellige måder at bruge æterisk citronolie på

Som Teint booster

Er hudfarven blevet lidt kedelig og grå, kan du booste din teint ved at tilføje nogle få dråber citronolie til din natcreme. Citronolie er kendt for sin opfriskende, rensende, sammentrækkende effekt og for at stimulere blodcirkulationen i huden. Du vil derfor kunne se en mere glødende farve i huden, morgnen efter. Du skal dog altid huske, at du aldrig må anvende citronolie ufortyndet på huden og at olien derfor altid skal blandes op i en creme, olie, vand eller noget lignende.  


Til rengøring 

Trænger køkkenet eller badeværelset til en kærlig hånd men ønsker du ikke at bruge alle mulige forskellige former for kemikalier? Bare rolig her får du den nemmeste opskrift på et vidunderligt, naturligt og godt rengøringsmiddel! Alt du skal bruge er en spray flaske, 5-10 dråber æterisk citronolie, 50 ml. Destilleret vand eller demineraliseret vand for at undgå kalk og til sidst 50 ml. Hvid eddike. Et voilà, skindende og rene overflader!


Mod surt vasketøj

Da jeg blev gravid skiftede jeg alt vaskemiddel ud med parfumefri og vi har brugt det lige siden. Men! Når min kæreste glemmer at tømme sportstasken (for det kunne jeg aldrig finde på at glemme jo 😉 ) så kan det godt være svært at fjerne den sure lugt helt! Derfor er her et genialt tip, til jer der oplever lugtgener fra vasketøjet – kom et par dråber citronolie ned i vaskemiddelskuffen og få frisk, velduftende og ren vasketøj!


Rens bestik plettet af opvaskeren

Øv, du skal have gæster og dit bestik ser på ingen måde flot og skindende ud! Hvad gør man så? Der er ikke tid til at stå med skrubbe børsten på hvert stykke bestik. Nu skal du høre en game changer. Tag en skål, balge eller andet, hvor dit bestik kan ligge i. Fyld skålen med varmt vand og tilsæt 1-2 teskeer natron, 5 dråber citronolie og lad det trække i 10-15 minutter. Skyl bestikket under varmt vand og tør det af med det samme med et viskestykke.  Hvis det ikke er nemt, så ved jeg ikke hvad er.

10 forskellige måder at bruge æterisk citronolie på

Mod forkølelse og hoste

Døjer du med hoste og forkølelse kan du med fordel komme nogle dråber citronolie i den diffusser og få alle de skønne fordele ved citronolien. Citronolie dufter skønt men komponenten d-limonen er et vasorelakserende middel, som får dine blodkar til at slappe af og dermed hjælper dig mod hosteanfald. Derudover er citronolie et godt valg til at lette muskelspændinger og give lindring af ømhed og generelle forkølelsessymptomer.

Bekæmp lugten fra sure sko

Puuh – de fleste kender nok lugten fra ,at have haft de samme sko på hele dagen – ikke en rar lugt vel? Mange stiller dem til udluftning uden for, hvilket også er en god idé – på nær hvis de bliver våde, for så får du endnu mere ildelugtende sko.. Her er den naturlige og effektive opskrift på at bekæmpe ildelugtende sko. Bland 30 gram natron, 30 gram bagepulver og 60 gram majsstivelse og tilføj 8 dråber citronolie. Når du har blandet det hele sammen kommer du halvdelen af blandingen i en bomuldsstrømpe og den anden halvdel i en anden bomuldsstrømpe. Slå knude på strømperne. Derefter kommer du strømperne ned i de sure sko og lader dem stå natten over. Dermed vil blanding suge det sure og ildelugtende til sig og sprede en skøn citrus duft.  Smart ikke?


Bekæmp neglesvamp

Døjer du med neglesvamp? Så kan denne blanding måske være lige noget for dig! Du kan med fordel bruge en lille glasflaske med rullehoved. Deri kommer du din yndlings bæreolie – det kunne f.eks. være en økologisk Mandelolie, Jojobaolie eller en helt tredje olie. Dryp derefter nogle æteriske citronolie dråber i og ryst flasken godt, så det bliver godt blandet. Citron æterisk olie har kraftige svampedræbende egenskaber og er derfor effektiv mod neglesvamp. Dog vil jeg pointere endnu en gang, hvor vigtigt det er, at blande æteriske olier op i bæreolie før det påføres huden. Grunden til dette er, at æterisk olie er meget koncentreret og kan give hudproblemer, hvis det påføres direkte på huden. 

10 forskellige måder at bruge æterisk citronolie på

Til at fokusere og tænke klart

Det lyder måske lidt sært at citronolie kan få dig til at fokusere og tænke klart, men den er nu god nok! Citronolie kan være nyttig til at forbedre humøret og revitalisere koncentrationsniveauet. Derudover kan det bruges til at berolige angst eller stress. Prøv at fylde luften i et rum med skøn aromaterapi når du skal arbejde eller børnene har en stor skoleopgave for. Brug æterisk citronolie i din diffuser og mærke det øget fokus det giver dig eller det forbedret humør. 


Blødgøre huden

Citronolie kan tydeligvis mange ting og er rigtige gode til både rengøring men også til huden. Selvom Citronolie bliver fortyndet i en bærerolie, så hjælper olien statid med at eliminere bakterie, der forårsager udbrud. Citronolien nærer også huden med antioxidanter og C-vitamin, som hjælper med at eksfoliere døde hudceller, der er fanget mellem hårsækkene. Når dette eksfolieres væk, vil du opleve en glattere hud.


Det var vores 10 forskellige måder at bruge æterisk citronolie på. Jeg håber at du kunne bruge listen og at du blev klogere på citronoliens mange funktioner. Du er altid velkommen til at tagge os i opslag på Instagram, vi elsker nemlig at se jeres projekter og måske kan vi sammen blive klogere, på de mange forskellige muligheder der er med eksempelvis æteriske olier. Tak fordi du læste med.